In cazul in care decideti sa va creati o firma in Bulgaria, beneficiati de un impozit pe profit de 10%, impozit pe dividende de 5% , un curs valutar stabil, fixat de Banca Nationala a Bulgariei (comparativ cu Romania unde cursul valutar este fluctuat).
In plus, in Bulgaria pot coexista mai multe firme pe aceeasi adresa, acestea fiind verificate doar in momentul in care devin platitoare de TVA, adica in momentul in care cifra de afaceri depaseste suma de 50.000 leva (25.000 euro) pe an.
Cota standard a taxei pe valoarea adaugata in Bulgaria este de 20 %. In Bulgaria nu exista o cota redusa pentru produsele de prima necesitate (alimente, medicamente, materiale si rechizite scolare, etc.).
O cota mai mica de TVA se aplica doar pentru agentiile de turism. Pentru serviciile de cazare intr-un hotel si pentru transportul turistilor, TVA-ul se plateste cu o cota redusa de 9 %.
Orice firma in Bulgaria, care este inregistrata in scopuri de TVA, este inregistrata si ca operator intracomunitar.
Toate persoanele inregistrate ca platitoare de TVA depun Deconturi de TVA la Administratia Nationala Fiscala. Decontul de TVA se depune lunar pana la data de 14 inclusiv a lunii urmatoare.
Decontul de TVA si jurnalele de vanzari si de cumparari se depun lunar indiferent daca in luna respectiva firma a desfasurat activitate.
Termenul de plata a TVA-ului la bugetul de stat este de asemenea pana la data de 14 inclusiv a lunii urmatoare.
In Bulgaria, firmele nu sunt obligate sa depuna declaratii fiscale trimestriale, ci doar o declaratie anuala de impozit pe profit, care are ca termen data de 30 iunie a anului urmator. Pentru a infiinta o firma in Bulgaria, prezenta dumneavoastra este obligatorie de doua ori in tara vecina.
Domeniu. O societate comerciala poate sa aiba mai multe domenii de activitate.
Forma juridica. Probabil este mai bine sa inregistrati o Societate cu Raspundere Limitata. Un SRL poate sa fie cu numai un proprietar (asociat unic) sau cu mai multi asociati. Puteti inregistra si sucursala unei societati existente din Romania.
Denumire. Puteti alege denumirea firmei. Disponibilitatea poate sa fie verificata pe saitul Registrului iar denumirea trebuie sa fie rezervata.
Sediu. Pentru a inregistra o firma este nevoie sa stabiliti un sediu social. BG CONTABIL o sa va asigure un sediu.
Capital. Aportul capitalului social se face intr-o banca comerciala dupa semnarea actului constitutiv. Pentru aceasta trebuie sa fie deschis un cont special de "capital social". Fiecare dintre asociati trebuie sa depuna partea lui din capitalul social. Capitalul social poate sa fie de numai 2 leva (aproximativ 1 euro).
Notariat. Semnatura administratorului trebuie sa fie autentificata, ceea ce inseamna ca trebuie sa se prezinte personal la notar.
Cerere de rezervarea denumirii firmei (formular tipizat)
Hotararea adunarii generale a asociatilor
Act constitutiv
Declaratie pe propria raspundere a administratorilor
Specimen de semnatura
Contract de administrare
Dovada de depunere a capitalului social
Dovada platii taxelor legale
Cerere de inregistrare (formular tipizat)